Як утилізувати пластикові пакети
Виготовлення пакетів із поліетилену - високоприбутковий бізнес, який стартував у США у 50-х роках минулого століття. Одноразові мішки відразу викликали фурор і революцію. Вони дешеві, процес їхнього виготовлення займає лише кілька хвилин, а застосування - від 20 хвилин до кількох днів. Із 1977 року їх почали використовувати у супермаркетах. 160 000 пластикових пакетів застосовуються у світі щомиті. 5 трильйонів пакетів у світі виробляється на рік. Але пластмасу одержують із невідновлюваних ресурсів - нафтопродуктів і природного газу, видобуток яких шкодить навколишньому середовищу.
Україна разом із Польщею, Португалією, Словенією, Естонією та Литвою належить до країн, де застосовується велика кількість пластикової продукції. Підраховано, що середньостатистичний українець використовує до 500 одноразових пакетів на місяць. Одна сім'я використовує 15 кульок різних розмірів за 1 похід до супермаркету.
Про те, як правильно утилізувати поліетиленові пакети і чому це важливо, ми розповімо в цій статті.
Чим небезпечна неправильна утилізація пластикових та поліетиленових пакетів для людей та навколишнього світу?
Про те, що тара з поліетилену може завдати сильної шкоди людині, майже не розповідають, щоб зберегти прибутковий бізнес. У її виготовленні застосовується високотоксичний свинець. Його надлишок в організмі спричиняє виникнення багатьох захворювань.
Також із рекламною метою на вироби з поліетилену наносяться логотипи, торгові пропозиції компаній і брендів. Люди зберігають у них продукти харчування, навіть не думаючи, чим вони забарвлені. У цих фарбниках містяться небезпечні хімічні речовини. Для пакування застосовується токсичний клей, що може негативно вплинути на склад продуктів.
Залишати продукти у пластиковій упаковці не корисно. Там вони набагато швидше псуються. Адже на поверхні поліетиленового пакету є безліч мікробів. Із них у їжу проникають мономірні фталати, що згубно впливають на всі органи.
У закритому кульку утворюються конденсат і пліснява. Сберігання солоних овочів руйнує верхній шар пластикового пакета. Через це хімічні добавки та барвники потрапляють у консервовані продукти, їхній смак псується, вони стають шкідливими для здоров'я.
При заморожуванні поліетилен виділяє токсини. Мікропластик особливо шкідливий для напівфабрикатів. Деякі виробники в рекламі акцентують увагу споживачів на тому, що можна розігрівати їх у мікрохвильовій печі прямо в упаковці, хоча неодноразово доведено, що в результаті нагрівання пластик виділяє формальдегіди.
На звалище щороку викидають тонни використаної пластикової продукції. Якщо не скоротити їх виготовлення, весь світ буде завалений пластиковими пакетами.
Спалювати це сміття небезпечно! При його горінні повітря у великій кількості виділяються канцерогени, які руйнують шар озону.
Утилізація пластикових пакетів проблематична - їхнє розкладання натуральним шляхом може тривати до 1000 років. Протягом цього часу мікрочастинки просочуються в грунт, забруднюють отруйними сполуками водойми, поля і ліси, отруюючи живуть у них тварин, риб, рослин, комах і птахів.
Як здійснюється утилізація пластикових пакетів у різних країнах?
За екологічною статистикою, у світі вторинної переробки зазнає всього 1-3% синтетичної продукції.
У 2000-х роках у Бангладеші, на Тайвані та Сінгапурі трапилося масштабне забруднення водойм відходами, що призвело до сильних затоплень населених пунктів. Ці держави першими із 40 країн світу запровадили заборони на застосування пластику. Вироби з нього рекомендовано замінювати паперовими, силіконовими та тканинними. Ці види багаторазових сумок, серветок і посуду дуже легкі, не займають багато місця, практичні та зручні у застосуванні.
Незабаром до цих країн приєдналися Піднебесна, Австралія, Танзанія та Італія.
У Данії та Ірландії запроваджено великий податок на випуск і продаж одноразових поліетиленових пакетів. Це знизило їхнє застосування на 90%.
У Великій Британії стали популярні біопакети, що повністю розкладаються за 4 роки, та паперові пакувальні матеріали.
У Фінляндії у всіх великих магазинах розміщені спеціальні автомати, які приймають використані пакети із пластику для переробки в обмін на гроші чи продукти.
Як утилізувати пластикові пакети в Україні?
У нашій країні ще немає повної офіційної заборони на розповсюдження одноразових товарів із пластику. Їх зробили платними у магазинах. Активісти постійно працюють над цим, інформують людей про шкоду поліетилену та розповідають, як утилізувати пакети та інші відходи екологічними способами.
Повністю припинити поліетиленову упаковку застосовувати при всьому бажанні не вийде, але краще не зберігати в цій тарі овочі, спеції, рибу, фрукти, м'ясо та інші свіжі продукти. Для цих цілей більше підходять скляні, дерев'яні, фарфорові та керамічні ємності.
Із 1 листопада 2019 року в пунктах Київміськвторресурсів почали приймати на утилізацію не лише поліетиленові пакети, а й багато інших видів пластмасових відходів.
У деяких українських містах встановлені контейнери для роздільної утилізації пластику, скла та паперу. Потім ця вторинна сировина відправляється на вторинну переробку, після чого знову стає корисною.
Що можна зробити з пластиковими пакетами: ідеї повторного використання та переробки
Використовуйте той самий пакет стільки разів, скільки це можливо. Далі його застосовують для збору сміття, що не розкладається. Також із нього можна зробити:
багаторазову підставку під гаряче,
кошик для хліба чи печива,
оригінальний браслет.
У першому випадку потрібно покласти на дошку для прасування чистий аркуш паперу або картону, а зверху - вирізані шматочки пакета. Накрийте пластик іншим аркушем паперу. Прасувати кожну сторону по 10-15 секунд.
Щоб перетворити кульок на браслет, відріжте три смужки однакового розміру і зав'яжіть їх на вузол. Звідти сплетіть смужки. Після плетіння зв'яжіть кінці разом і відріжте зайві шматочки.
Аналогічним чином можна зробити пластикові нитки для плетіння інших корисних предметів, таких як скатертини та фіранки. Завжди використовуйте пластикові пакети повторно, поступово відмовтеся від них. Виготовлення корисних або декоративних предметів, хоча це не вирішує проблему забруднення навколишнього середовища, але зменшує кількість відходів.