Всі категорії

Як працюють термокухлі

heading_title

Термочашка - зменшена версія стандартного термоса. Вона також довго зберігає вихідну температуру напою. Може застосовуватися щодня, тому що легка, герметична, займає мінімум місця у сумці, рюкзаку чи робочому столі. Її зручно скрізь брати із собою, тримати в одній руці, пити на ходу, у дорозі чи на прогулянці.

Це ще не всі аргументи на користь придбання цього виробу. Прочитайте цю статтю - ви особисто переконаєтеся в тому, що відповідь на питання "чи варто купувати термочашку?" - однозначно ТАК! Без неї вже не обійтися кожній сучасній людині.

Як працює термокухоль

Цей тип посуду призначений для того, щоб напій якомога довше залишався всередині при потрібній температурі - високої або низької. Термокухоль має подвійні стінки, між якими знаходиться низький тиск або герметичний вакуум, що виконує роль ізоляції. Простір між подвійними стінками ретельно відкачується для видалення повітря. Це зберігає правильну температуру напою та запобігає запотіванню зовнішніх стінок посудини.

Після того, як склянка наповнюється гарячим напоєм і щільно закривається кришка, втрати тепла усуваються за рахунок конструкції з подвійними стінками, розділеним вакуумним прошарком. Жоден зовнішній об'єкт не може торкнутися рідини або шару стінки, що взаємодіє із гарячим напоєм. Теплова конвекція також запобігає завдяки вакуумному шару з подвійними стінками, тому що зовнішнє повітря не може стикатися з гарячою рідиною. Герметична кришка перешкоджає витіканню гарячого повітря та попаданню холодніших потоків.

У разі заливання в термочашку холодного напою цей процес відбувається у зворотному порядку. Зовнішнє тепло, що передається через теплопровідність, запобігає вакуумній ізоляції з подвійними стінками, кришкою та герметичною конструкцією, і жоден зовнішній об'єкт не може передати тепло холодному напою.

Як правильно користуватися термокухлем

Перш ніж налити напій у термочашку, її потрібно наповнити гарячою водою і почекати щонайменше 5 хвилин. Потім спорожнити її та налити вибраний напій, залишивши близько 2 см вільного місця від верхнього краю. Потрібно стежити, щоб термокухоль, в якому знаходиться теплий напій, не мав прямого контакту з холодними поверхнями і не відкривався занадто часто.

Щоб якомога довше зберегти температуру холодних напоїв, треба спочатку поставити термокухоль у морозилку на 10 хвилин. Потім покласти кілька кубиків льоду, залити охолоджений у холодильнику напій і закрити. Вона не повинна торкатися безпосередньо теплих поверхонь, а її кришку не можна часто відкривати.

Чи можна наливати окріп у термокухоль?

Це робити небажано - можна пошкодити клапан, що закриває, і стінки. Краще спочатку заварити каву в заварнику або у френч-пресі. Дати кілька хвилин охолонути і залити напій у термочашку.

Скільки годин тримає тепло термокухоль?

Це залежить від низки факторів, таких як:

  • матеріал: усередині - обов'язково загартоване скло, зовні - повторно перероблений пластик, кераміка, бамбук чи нержавіюча сталь;

  • форма - склянка або чашка;

  • місткість - 250-700 мл;

  • товщина стінок і вакуумної камери;

  • температура навколишнього середовища;

  • тиск - що нижчий, то краще;

  • кількість і температура рідини.

Загалом термочашки тримають тепло близько 6 годин. Більш дорогі моделі - від 10 до 20 годин. Великий посуд довше зберігає вихідну температуру, ніж маленький, тому що довше віддає тепло або повільніше нагрівається.

Як користуватися термокухлем довго і комфортно?

Є ще кілька варіантів. Ось деякі з них:

  1. заварювальне ситечко. Потрібно насипати необхідну кількість листя на ситечко, налити через неї в термочашку гарячу (але не кип'ячену!) воду і закрутити кришку прямо з ситечком. Через деякий час (залежно від насиченості смаку) потрібно відкрутити кришку, вийняти ситечко і знову щільно закрутити кришку;

  2. щипці з пружиною або сито-яйце. Це швидке та зручне рішення для дому та офісу. Просто треба занурити його у гарячу воду в чашці;

  3. фільтр-пакети чи пакетований чай. Якщо чай у пакетику зі шнурком, то при наливанні в чашку його потрібно тримати так, щоб він не потрапив у гарячу воду. Зачекати, поки напій завариться, вийняти пакет та закрити кришку.


Однак навіть при дуже акуратному користуванні на дні термокухля з часом з'являється наліт, що стає осадом на стінках. Відсутність належного очищення може призвести до поглинання неприємних запахів, порушення герметичності, появи несподіваних протікань і втрати теплоізоляції.

Більшість виробників не рекомендують мити термочашки в посудомийній машині через ризик пошкодження. Однак можна використовувати таблетку для посудомийної машини. Просто покласти в чашку і залити гарячою водою. Залишити на кілька годин, краще - на ніч. Потім ретельно прополоскати.

Для ручного очищення знадобиться кухонна губка або щітка з довгою ручкою, що дістає для дна. Агресивні миючі засоби застосовувати також небажано. Адже їх хімічні компоненти ти важко відмиваються і потрапляють у напій, а разом із ним - в організм, викликаючи різні захворювання.

Більше підходять для видалення бруду такі засоби, як:

  • харчова сода. Потрібно заповнити ємність содою, залити її гарячою і накрити кришкою. Через кілька годин термокухоль буде не тільки чистим, а й знезараженим;

  • будь-яке газована вода, особливо кока-кола, добре видаляє наліт із будь-якої поверхні;

  • сік лайма та лимона позбавляє неприємного запаху.


Тепер ви знаєте про те, із чого складається термокухоль і як він працює, скільки тримає температуру напою. Якщо ви купуєте каву або чай у вуличному кафе, попросіть продавця обполоснути свою термочашку гарячою водою. Зазвичай вони охоче йдуть назустріч покупцям та надають знижки тим, хто дає свою тару. Адже це зменшує кількість сміття та забруднення навколишнього середовища. Так що купити й постійно використовувати термокухоль - це ще й вигідно!