Всі категорії

Як зробити еко тарілку з кокосової шкаралупи своїми руками

heading_title

Кокос - це азіатський фрукт, який росте на кокосовій пальмі переважно у тропічних країнах, на морському та океанічному узбережжі. Його шкаралупа - надзвичайно цікавий матеріал, який відрізняється міцністю структури та стійкістю до будь-яких погодних умов. Із неї можна зробити різні предмети побуту з оригінальним дизайном:

  • світильники,

  • келихи,

  • свічники,

  • каструлі,

  • скриньки,

  • горщики для квітів,

  • прикраси та ін.

Особливою популярністю користуються ці вироби в буддійських святинях Індії, а також в домашніх господарствах В'єтнаму, на Сейшельських або на Мальдівських островах.

На Шрі-Ланці існує традиція, згідно з якою першу після народження приготовлену страву треба давати дитині з кокосової миски. На шрі-ланкійських весіллях основне частування для гостей - кирибат - рис, зварений у кокосовому молоці та поданий у тарілці з кокосу. Він символізує добробут і достаток.

У цій статті ми розповімо про те, у чому головна користь кокосового посуду та як виготовити чашу зі шкаралупи кокосового горіха своїми руками без застосування спеціальних інструментів, токсичних хімікатів, штучних барвників і клеїв.

Які переваги має еко посуд з кокосу?

Ця продукція ідеально підходить для:

  • щоденного використання дорослими та дітьми, тому що не б'ється, не вступає в реакцію з продуктами харчування, не змінює їхній колір, смак і запах;

  • подачі коктейлів, смузі, десертів з морозива, фруктових салатів, мюслі, супів і гарячих страв, яким надає стильного та вишуканого вигляду. Вважається, що у кокосових мисках свіжість і смак продуктів довше зберігаються;

  • змішування натуральних косметичних інгредієнтів для щоденного догляду, оскільки не змінює, а посилює їх цілющі властивості.


Така тарілка з кокосової шкаралупи потребує дуже акуратного поводження.

Відразу після використання її потрібно вимити та повністю висушити. Не можна мити її в посудомийній машині, ставити в мікрохвильову піч, духовку чи холодильник. Можливе ручне очищення у теплій мильній воді з мінімальними зусиллями.

Не можна замочувати вироби з кокосу у воді більше 10 хвилин. Кожні 10–20 використань їх поверхню потрібно змастити кокосовим маслом, щоб надати поверхні блиск і продовжити термін експлуатації. Але якщо вони сильно зношені, достатньо викинути їх у компост. Оскільки це біорозкладний матеріал, то згодом він стане добривом для рослин.

Як самостійно зробити тарілку з кокосової шкаралупи

Для цього виробу знадобляться:

  • повністю очищений від м'якоті та всього вмісту кокос;

  • ножівка по дереву;

  • наждачний папір;

  • шпаклівка, призначена для роботи з деревом;

  • кокосове масло, але можна використовувати соняшникову або іншу рослинну.

Послідовність виконання:

  1. відсікти верхівку або розпиляти ножівкою горіх навпіл;

  2. щоб отримати ідеально гладку поверхню, очищену половинку кокосу слід відшліфувати наждачним папером. За необхідності зашпаклювати тріщини;

  3. краї залишити рівними, вирізати з них зубці, надати форму пелюстки квітки або створити декоративні нерівності;

  4. змастити всередині та зовні рослинною олією для блиску.


Тарілка з натурального кокосу готова до експлуатації або подання у якості подарунка. Але за бажання її додатково можна обмотати лляною тканиною, обклеїти декоративним шнуром, візерунковою ниткою, намистинами та іншими матеріалами для декору, що використовуються для рукоділля.

Якщо у вас немає часу та бажання возитися з обробкою шкаралупи, замовте готові кокосові миски в інтернет-магазині GreenTalk із доставкою в будь-яке місто України.